Christian Vinciguerra z Carros – mistrz piekarniczego fachu – odwiedził Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, aby poprowadzić warsztaty dla uczniów, w tym nicejskich stażystów Programu Erasmus+.
Carros jest miejscowością i gminą we Francji (region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, departament Alpy Nadmorskie). Współpracę z Grodziskiem zainicjował Honorowy Konsul RP w Nicei – Wiesław Michel Forkasiewicz oraz jego małżonka Jolanta Forkasiewicz – Prezes Stowarzyszenia Azur Club France – Pologne, do którego należy ZS nr 1. Warto podkreślić fakt, że już od dziesięciu lat Państwo Forkasiewiczowie patronują projektom staży zawodowych, realizowanych przez ZS nr 1 w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1, Mobilność Edukacyjna. Rokrocznie 32-osobowa grupa uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich zdobywa cenne doświadczenie, odbywając praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach.
Podczas warsztatów z Christianem Vinciguerra uczniowie poznali receptury piekarnicze francuskiego pieczywa takiego jak chleb, bagietki, croissanty, brioche. Razem z prowadzącym przygotowali przepyszne wypieki, m.in. tartę à la pissaladière i pâte à gâteau, które degustowała – obserwująca pracę młodzieży – Pani Jolanta Forkasiewicz. Christian Vinciguerra wziął także udział w typowej lekcji, odbywającej się w szkolnej pracowni gastronomicznej. Podczas zajęć przygotowywał i smakował dania kuchni polskiej, m.in. placki ziemniaczane, rogaliki półkruche i pierogi z wiśniami.
Anna Wrona
koordynator projektów Erasmus+
w Zespole Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim