Grzybiarze przygotowują koszyki –bo w lasach pojawiają się pierwsze grzyby – na razie kurki, kanie, a także prawdziwki.
Zasady grzybiarza:
- Zbieraj tylko te grzyby, które znasz.
- Nie zabieraj grzybów, które wydają ci się jadalne, ale nie masz pewności co do ich gatunku.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem zbieraj grzyby rurkowe (spód kapelusza ma gąbczastą strukturę), a nie blaszkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Zbieraj tylko wyrośnięte i dobrze wykształcone grzyby. Młode owocniki często trudno przypisać do właściwego gatunku.
- Nie zbieraj starych grzybów, bo mogą być toksyczne.
- Grzyby zbieraj do koszyka lub łubianki, nigdy do foliowej torby.
- Nie wierz ludowym mądrościom na temat trujących grzybów. Twierdzenia, że grzyb podgryziony przez ślimaka nie jest trujący, czy że od trującego grzyba ciemnieje cebula lub srebrna łyżeczka to kompletne bzdury!
- Nie zbieraj grzybów przy drogach i wysypiskach śmieci. Grzyby akumulują bowiem toksyny i metale ciężkie.
- Nie niszcz trujących grzybów, są częścią leśnego ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości zgłoś się do najbliższej stacji Sanepidu. Tam za darmo specjalista oceni twoje grzyby.
Zatrucia grzybami w Polsce
W 2016 r. zatruciu grzybami uległo aż 46 osób (wszystkie hospitalizowano). W województwie lubelskim zanotowano 1 zgon – po spożyciu muchomora sromotnikowego. Należy podkreślić wyraźny wzrost liczby zatruć – w porównaniu do lat poprzednich (w roku 2014 – 19 przypadków, natomiast w roku 2015 w całym kraju stwierdzono 9 zatruć grzybami).
(Źródło: Krajowy rejestr zatruć grzybami Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Poznaniu.)