W najcięższym okresie – podczas silnych mrozów i grubej warstwy śniegu – należy dokarmiać zwierzęta. Nie można jednak tego robić pochopnie. Zbyt obfite, nieodpowiednie i nieuzasadnione przyrodniczymi warunkami dokarmianie zwierząt, może im przynieść więcej szkód niż pożytku. Zimowy posiłek musi być zdrowy ! Dlatego ptaków nie powinno się karmić chlebem.
Czym dokarmiać ptaki ?
Rodzaj pokarmu zależy od gatunku ptaków, ale kilka kardynalnych zasad pozostaje niezmiennych dla wszystkich ptaków. NIE DOKARMIAMY ptaków pożywieniem przyprawionym bądź osolonym. Podobnie jak nam, ptakom po spożyciu soli dokucza pragnienie. Podczas mrozów skazujemy ptaki na niebezpieczeństwo, ponieważ nie potrafią zaspokoić pragnienia śniegiem i lodem. Jeśli dokarmiamy ptaki ryżem lub kaszą, zadbajmy, aby ziarna były ugotowane ( i nie osolone !). Głodny ptak potrafi zjeść bardzo dużo ziaren, a te pęczniejąc, mogą nawet doprowadzić do jego śmierci. Jeśli sami musimy ugotować ziarna przed spożyciem (np. ryż, pęczak), powinniśmy ugotować je również przed podaniem ptakom. Starajmy się nie dokarmiać ptaków wyłącznie chlebem. Chleb może być elementem urozmaiconej diety, ale ptaki dokarmiane w większości chlebem często chorują na kwasicę.
Czym zatem możemy dokarmiać ptaki? Właściwy pokarm stanowią ziarna zbóż takich jak proso, jęczmień, pszenica, nasiona oleiste, niesolona słonina, łój i smalec, orzechy, świeże owoce i gotowane warzywa czy kupowane w sklepach mieszanki tłuszczowo-nasienne.