Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”
Cele:
• Poprawa pod względem jakościowym i ilościowym ogólnoeuropejskiej mobilności osób, biorących udział w początkowym etapie szkolenia i kształcenia zawodowego
• Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na terminologię fachową
• Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach
• Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
• Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów
• Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych
• Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo
• Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników
Charakter wyjazdu:
Staż zawodowy w 14 – tu zakładach gastronomicznych w centrum Nicei
( 120 godzin; 15 dni roboczych ); kuchnia / obsługa konsumenta
Uczestnicy:
32 uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 – Technikum nr 1, wyłonionych w procesie rekrutacji
Organizacja Wysyłająca:
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
ZWIĄZEK RESTAURATORÓW – UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR
Le Prèsident – Hubert Boivin
Zaangażowani w pracę ze strony Organizacji Goszczącej: Honorowy Konsul Polski w Nicei –
Pan Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Panią Jolantą Forkasiewicz, patronujący projektowi
Przygotowanie do odbycia stażu:
Szkolenie językowe, kulturowe, pedagogiczne i BHP
Program kulturowy:
• Spotkanie z przedstawicielami Organizacji Goszczącej i lokalnych mediów ( Plac Masséna )
• Wizyta w Szkole Gastronomiczno – Turystyczno – Hotelarskiej w Nicei; wykład dyrektora placówki na temat systemu szkolnego we Francji
• Zwiedzanie Muzeum Marca Chagalla w Nicei
• Wycieczka do Monaco ( m.in. Muzeum Oceanograficzne )
• Spacery po Nicei( m.in. Wzgórze Zamkowe, port, targ kwiatowo – warzywny )
• Wyjazd do Cannes
• Poznanie procesu wytwarzania perfum; Grasse – Fragonard
• Wyjazd do Antibes – malowniczego miasta portowego na Riwierze
• Podziwianie szkła artystycznego w Biot
• Zwiedzanie Muzeum Sztuki Kulinarnej Augusta Escoffiera
Walidacja:
Europass Mobility oraz certyfikat wystawiony przez Organizację Goszczącą i Wysyłającą
Ewaluacja:
• Zdobycie nowych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii oraz obsługi konsumenta, potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem
• Wypracowanie umiejętności pracy w zespole
• Poprawienie sprawności posługiwania się językiem francuskim, w tym zawodowym
• Wzrost motywacji do nauki języków obcych
• Poznanie kuchni francuskiej, regionu, kultury i obyczajów
• Wzrost pewności siebie oraz tolerancji dla innych narodów i kultur
• Otrzymanie ofert pracy ( mobilność zawodowa )
• Nawiązanie kontaktów oraz poznanie nowych przyjaciół
Warto podkreślić fakt, że wszyscy uczestnicy projektu ukończyli staż, otrzymując pochwały od monitorujących ich pracę opiekunów oraz wysokie oceny w dzienniczkach stażu.
Pobyt w Nicei zakończyło pożegnalne spotkanie przedstawicieli Organizacji Wysyłającej oraz Goszczącej, hotelarzy i restauratorów z młodzieżą, która podziękowała za serdeczne przyjęcie, a także życzliwą i profesjonalną opiekę nad młodymi adeptami sztuki kulinarnej.
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 – lider projektu
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Galeria 1
Galeria 2
Galeria 3