Na uroczystości przybyło wielu dostojnych gości: Mazowiecki Kurator Oświaty, przedstawiciele Departamentu Kształcenia Zawodowego Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ambasady Francuskiej, Louvre Hotel, dyrektorzy Hoteli Sofitel i Mercure, należących do sieci Accor, dyrektor Francusko-Polskiego Funduszu Współpracy, reprezentanci lokalnych władz samorządowych oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Odzieżowych z Grudziądza i Policealnego Studium Hotelarsko-Turystycznego z Warszawy.
AEHT to międzynarodowa organizacja pozarządowa, posiadająca status konsultanta przy Radzie Europy. Stowarzyszenie zachęca do wymiany uczniów i nauczycieli, nawiązywania kontaktów pomiędzy szkołami i przedsiębiorstwami, korzystania ze wspólnych metod nauczania, materiałów, wiedzy i umiejętności. Zapewnia również środki komunikacji pomiędzy europejskimi szkołami hotelarsko-turystycznymi. Stowarzyszenie zostało utworzone w 1988 r. Należy do niego około 320 szkół, reprezentujących ponad 30 krajów. Zespół Szkół-Technikum Gastronomiczne w Grodzisku Mazowieckim jest 13-tą polską szkołą, która została członkiem tej organizacji, jednocześnie najmniejszą i znajdującą się na terenie najmniejszego z miast, w których usytuowane są placówki wchodzące w skład AEHT.
Zaproszeni na uroczystości goście podziwiali pokazy kulinarne w wykonaniu szefa kuchni Hotelu Sofitel – Oliviera Grosso, szefa kuchni Hotelu Mercure – Jacka Dębskiego
( Mistrza Kuchni 2003 ), nauczycieli oraz młodzieży ZS nr 1. Byli pod wrażeniem ich profesjonalizmu i zaangażowania. Zwrócili także uwagę na wysoki poziom umiejętności prezentowanych przez młodzież, jej świetny kontakt z prowadzącymi zajęcia oraz entuzjazm, związany z możliwością uczenia się od mistrzów.
Wielokrotnie podkreślali fakt, że ZS nr 1 jest szkołą nowoczesną, wciąż poszukującą nowych rozwiązań, zabiegającą o to, aby przedstawiać obecnym i przyszłym uczniom atrakcyjną ofertę edukacyjną ( praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach, m.in. należących do francuskiej sieci Accor, praktyki zagraniczne we Francji – dzięki kontaktom z Francusko-Polskim Funduszem Współpracy, korzystanie z nowoczesnych pracowni – sali obsługi konsumenta, tzn. profesjonalnej sali restauracyjnej, służącej celom dydaktycznym
i świetnie wyposażonej pracowni technologii gastronomicznej.
Jednym z punktów programu uroczystości było oficjalne otwarcie sali do nauki języka obcego zawodowego.
Goście wysłuchali również wykładów, które wygłosili dyrektorzy Hotelu Sofitel
i Mercure.
Wszystkich zebranych bawił szkolny kabaret Eklerka, zdobywca I miejsca na Powiatowym Przeglądzie Kabaretów Szkolnych w Milanówku.
Zaproszeni obejrzeli prezentację multimedialną, przedstawiającą dorobek ZS nr 1 i byli przekonani, że wkrótce zostanie uzupełniona o nowe osiągnięcia prężnie rozwijającej się szkoły.
Warto podkreślić, że już w najbliższym czasie zostanie podpisana umowa o współpracy ZS nr 1 z siecią Louvre Hotel. Pozwoli to, m.in. na utworzenie we wrześniu 2008 r. kolejnej klasy TG z językiem francuskim zawodowym – obok już istniejącej dzięki porozumieniu z siecią Accor.
Nauczycielka języka polskiego
Anna Wrona