Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.
Do twórczej rywalizacji zaprosił młodych adeptów sztuki kulinarnej kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych organizator konkursu – Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I – przygotowanie przepisów konkursowych, etap II test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III – wykonanie potraw konkursowych, a jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Oceny prac dokonało jury, składające się znauczycieli zawodu, szefów kuchni i znawców kuchni regionalnej w składzie: Maria Dalewska – przewodnicząca jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Małgorzata Konarzewska – członek jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, autorka podręczników dla zawodu, Halina Makała – wykładowca WSTiJO w Warszawie, Stefan Birek – członek szef kuchni hotelu Lord w Warszawie, Sebastian Jakimek – członek szef kuchni restauracji Babie Lato w Grodzisku Mazowieckim, Łukasz Pietruczuk – właściciel restauracji, szef kuchni „Smażalni ryb u Stasia” w Grodzisku Mazowieckim, Rafał Kochanowicz – członek specjalista ds. rynku HORECA
Uczestnicy przygotowali, m.in.:
– nagus ziemniaczany w grysiku marchewkowym z polędwiczką wieprzową w sosie czekoladowo – anyżowym i ziemią z buraka;
– polędwiczkę wieprzową gotowaną soue-vide podaną na kawowympurée z pietruszki, piasku z pumpernikla ,z fondantami z ziemniaka i buraka, kawiorem z jabłka, redukcją malinową oraz mini marchewkami;
– polędwicę wieprzową marynowaną w przyprawach z sosem pomarańczowo – anyżowym w asyście puréez groszku zielonego, puréez marchwi, ziemniaków z natką pietruszki;
– wędzoną polędwiczkę gotowaną w słodzie jęczmiennym, fondant z ziemniaka, puréez marchwi z anyżem i suską sechlońską, piklowaną i pieczoną marchew, paloną brukselkę, chips z boczku oraz sos z miodu pitnego z jabłkiem grójeckim;
– marchewkowy sen, czyli grillowaną polędwicę wieprzową z puréeziemniaczanym, sferycznym ravioli z sosem korzenno – marchewkowym oraz glazurowanymi marchewkami baby;
– roladkę z polędwicy wieprzowej z oscypkiem w boczku na sosie z porzeczki czerwonej podaną z puréeziemniaczanym, konfitowaną marchewką z anyżem i carpaccio z cukinii.
Konkursowym zmaganiom towarzyszyły wykłady z zakresu gastronomii i hotelarstwa prowadzone przez specjalistów branżowych (Katarzyna Godlewska GOBARTO S.A., Justyna KadzikiewiczHotel Westin, Iwona Dobroch Bristol Luxury Collection), a także projekcja filmów, prezentujących ZS nr 1 oraz realizowane przez tę szkołę projekty zagranicznych staży zawodowych w ramach programu Erasmus+.
Po chwilach niecierpliwego oczekiwania jury wyłoniło laureatówI Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2016”.
I miejsce zajęła Patrycja Brejnak – uczennica Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, II miejsce Jakub Kowalewski – uczeń Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska, III miejsce Jakub Kotapski – uczeń Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Nagrodami w Konkursie był wysokiej klasy sprzęt gospodarstwa domowego.
Organizatorzy dziękują Fundatorom nagród w konkursie: Miastu i Gminie Grodzisk Mazowiecki, Powiatowi Grodziskiemu, Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Radzie Rodziców Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Sponsorom konkursu – FIRMOM:GOBARTO, MAKTON, Hurtowni Warzyw i Owoców BUKAT,ARYZTA,TEDMAR, BAZIÓŁKA, FERMIE KUR NIOSEK Tomasz Brzozowski, GOSPODARSTWU ROLNEMU Marek Gronek, OSM w Grodzisku Mazowieckim, wydawnictwu OLESIEJUK za pomoc w organizacji konkursu.
Organizatorzy Konkursu