Wydarzenie już się rozpoczęło lub skończyło
W ramach przygotowania do Festiwalu Kultur Świata zapraszamy na warsztaty:
„Chapati, roti, podpłomyki. Indie i Polska razem w kuchni.” Wspólne przygotowywanie i pieczenie różnego rodzaju chlebków na kuchni węglowej.
02.07.2023
godz.: 12:00-14:00
Rodzaje chleba, jego smaki i sposoby pieczenia kształtowały się niezależnie od siebie w różnych rejonach Świata. Na różnorodność chleba wpłynęły przede wszystkim warunki klimatyczne, a co za tym idzie gatunki uprawianych roślin. W połączeniu z mentalnością i różnorodnymi preferencjami kulinarnymi sprawiło to, że w krajach o stosunkowo chłodnym klimacie takich jak Niemcy, Polska czy kraje skandynawskie w tradycji dominuje „cięższe” pieczywo pełnoziarniste wypiekane na zakwasie. W Krajach Śródziemnomorskich popularnością cieszą się lekkie, pszenne wypieki. W krajach Afrykańskich i na Bliskim Wschodzie chleb najczęściej dostępny jest z kolei w postaci różnego rodzaju placków, podobnie jak w Meksyku czy Indiach. W Indiach spróbować można ponad 30 rodzajów miejscowego pieczywa. Do najpopularniejszych należy zaliczyć roti, zwane też w Bombaju i na południu chapati, do którego wykorzystuje się mąkę pełnoziarnistą lub jej odmianę powstałą z pszenicy zwanej miejscowo maidą oraz wody, smażone na gorącej patelni zwanej tawa.
Piec będziemy na kuchni węglowej.
Obowiązują zapisy: dworeknagorce@centrumkultury.eu i opłata za składniki 15zł